احتمالا هنگام خرید ظروف پلاستیکی با کلمه BPA-free مواجه شده اید. آیا تاکنون این سوال برای شما پیش آمده است که BPA و محصولات فاقد BPA چیست و چرا برای یک ظرف پلاستیکی نداشتن آن امتیاز است؟
خواندن مقاله زیر به شما کمک می کند که دانش خود را در مورد انواع ظروف پلاستیکی و کاربرد هر کدام از آنها بالا ببریدو همچنین اگر در لیست صاحبان صنعت مواد خوراکی یا غذایی هستید ، خواندن این مقاله را به شما توصیه میکنیم.
BPA چیست؟
بیس فنول Bisphenol A) A یا به اختصار BPA) یک ماده شیمیایی صنعتی است که از سال ۱۹۶۰ برای تولید انواع پلاستیکها و رزینها مورد استفاده قرار می گیرد. یک ماده جامد بیرنگ است که در بیشتر حلالهای آلی حل میشود، اما قابلیت انحلال آن در آب بسیار کم است. BPA از واکنش تراکم فنل و استون تولید میشود و تولید جهانی آن در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۱۰ میلیون تن برآورد شد. BPA در پلاستیکهای پلی کربناتی و رزین های اپوکسی یافت می شود. پلاستیک های پلی کربناتی برای تولید ظروف و محفظه های پلاستیکی نگهدارنده مایعات (مانند بطری های آب معدنی)، مواد غذایی و محصولات دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
رزین های اپوکسی هم برای روکش کردن سطوح داخلی ظرف کنسرو و قسمت بالای بطری ها مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از کامپوزیت ها و مواد پر کننده دندان نیز دارای BPA هستند. مطالعات نشان داده است که BPA اثرات مخرب بر سلامت دارد. بعلاوه این اثرات مخرب در نوزادان و کودکان بیشتر است و هم چنین افرادی که بدون شناخت و داشتن اطلاعات کافی و به دلیل قیمت پایینتر و اقتصادی تر ،اقدام به خرید ظروف یکبار مصرف بیکیفیت با اثرات مخرب بالا دارند.
اگر نگران در معرض قرار گرفتن BPA هستید ، بهتر است به نکات زیر توجه کنید و حتما در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
برچسب BPA-free روی ظروف پلاستیکی یعنی چی؟
شاید تا به حال برچسب BPA Free (فاقد BPA) را روی ظروف نگهدارنده غذا، ظرفهای غذا و سایر وسایل پلاستیکی مشاهده کرده باشید. این پرسش برای شما پیش میآید که چرا این محصولات دارای برچسب فاقد BPA هستند؟
BPA در پلاستیکهای پلی کربنات و همچنین رزینهای اپوکسی وجود دارد.
از پلاستیکهای پلی کربنات بیشتر در ظروف غذا و نوشیدنی مثل بطریهای آب آشامیدنی استفاده میشود. همچنین میتوان در کالاهای مصرفی دیگر نیز آن را مورد استفاده قرار داد.
از رزینهای اپوکسی نیز برای پوشاندن بخش داخلی محصولات فلزی مثل خطوط آبرسانی، قوطیهای کنسرو و سر بطریها استفاده میشود. برخی از کامپوزیتهای دندانی و درزگیرها هم میتوانند حاوی BPA باشند.
تحقیقات نشان دادهاند که BPA ممکن است از ظروف حاوی این ماده به مواد غذایی یا نوشیدنیها انتقال یابد. نگرانیهای بسیاری در مورد تأثیرات بالقوه BPA بر سلامت، به ویژه بر مغز انسان و غده پروستات جنین، نوزادان و کودکان، وجود دارد. این ماده همچنین ممکن است بر رفتار کودکان تأثیر منفی بگذارد. تحقیقات بیشتر بیانگر ارتباط احتمالی BPA با مشکلاتی مانند دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی هستند.
با این وجود، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) اعلام کرده است که BPA در سطوح بسیار کم که در برخی غذاها یافت میشود، خطرناک نیست. این ارزیابی بر اساس بررسی صدها مطالعه انجام شده است.
آیا پلاستیکهای بدون BPA بیخطر هستند؟
پلاستیکهای فاقد BPA به طور کلی ایمن به نظر میرسند، اما برخی از کارشناسان توصیه میکنند که حتی این نوع پلاستیکها نیز ممکن است خطراتی داشته باشند. طبق برخی تحقیقات، پلاستیکهای بدون ماده BPA ممکن است همچنان مواد شیمیایی مضری را به داخل مواد غذایی و نوشیدنیها منتقل کنند. در سال 2011 تحقیقی روی 500 محصول پلاستیکی از جمله شیشه شیر انجام شد که نشان داد تقریباً همه این محصولات مواد شیمیایی مشابه استروژن آزاد میکنند. این مواد میتوانند باعث اختلال در عملکرد هورمونها شوند و جالب اینکه در برخی موارد، این مواد شیمیایی حتی از پلاستیکهای فاقد BPA هم بیشتر خطرناک هستند.
ظروف و بستهبندیهای پلاستیکی غذایی معمولاً حاوی مواد شیمیایی هستند که اثرات مشابه استروژن دارند. بهتر است از پلاستیکهای پلیکربنات که حاوی BPA هستند دوری کنید و در استفاده از سایر پلاستیکها نیز احتیاط کنید. از گذاشتن ظروف پلاستیکی در مایکروویو یا فر خودداری کنید، زیرا حرارت میتواند مواد شیمیایی مضر را آزاد کند. همچنین اگر قصد دارید شیر خشک نوزاد را با آب جوشیده تهیه کنید، قبل از ریختن آب در بطری یا لیوان، آن را کمی خنک کنید تا از تماس با مواد شیمیایی جلوگیری شود.
به دنبال محصولاتی باشید که فاقد بی پی ا (BPA-free) هستند.
این محصولات دارای برچسب فاقد بی پی ا یا BPA-free هستند. در صورتی که این برچسب بر روی محصولات وجود نداشت، دقت کنید که ممکن است این محصول دارای BPA باشد و استفاده ی مکرر و بدون داشتن اطلاعات قبلی از این محصولات ممکن است در دراز مدت سبب بروز و شیوع انواع بیماری ها و گونه های مختلف سرطان شود .
در گذشته به دلیل عدم پیشرفت علم،تکنولوژی و صنعت تولیدات ، ظروف تولید شده دارای مضرات بسیاری بود و افراد بسیاری به سرطان و بیماری های دیگر مبتلا می شدند. رفته رفته با پیشرفت علم و بهبود دانش پزشکی و صنعتی، تحولات عظیمی در حوزه ظروف یکبار مصرف ایجاد شد و ظروف بدون بی پی ای به مرحله ی تولید و توریع رسیدند.
مصرف غذاهای کنسرو شده را کاهش دهید، زیرا اغلب ظرف های کنسرو شده حاوی رزین BPAدار هستند.
اما اگر در این میان ظروفی را میشناختید که قابلیت قرارگیری در مایکروویو را داشتند و مهم تر از همه تائیدیه های بهداشتی را داشتند، قراردادن ظرف مورد بحث در مایکروویو مانعی ندارد چرا که فاقد بی پی ای بوده و سرطان زا نیست .
انواع وسایل پلاستیکی سالم را انتخاب کنید تا خود را در معرض ماده سمی BPA قرار ندهید.
تمامی محصولاتی که فاقد بی پی ای هستند، به طور تضمینی و کاملا ضدسرطان بوده و هیچگونه آسیبی برای سلامت مصرف کننده نخواهد داشت . برند های معتبر و محبوبی نظیر پیکنیک و طب پلاستیک که امروزه به عنوان سالم ترین و بهداشتی ترین تولیدکننده در ایران شناخته شده اند، امروز باعث جلب رضایت بسیاری از مصرف کنندگان در حوزه و صنعت غذا شده اند.
همچنین خاطرنشان می شویم که این برند، ظروف مایکروویو خود را با قابلیت هایی نظیر قرارگیری در مایکروویو، ماشین ظرفشویی و فریزر در بازار ارائه داده است و مشتریان و مصرف کنندگان رستورانی این امکان را دارند که هنگام تحویل غذا به مصرف کنندگان، می توانند برای گرم کردن غذا ،ظروف را داخل مایکروویو قرار داده واز آن استفاده کنند. از طرفی همه گیری کرونا در طی این دو سال گذشته سبب شده است، میزان استفاده مردم از ظروف یکبار مصرف به شدت افزایش یابد و به نوعی بهداشت بیشتری را چه در زندگی روزمره چه در صنعت بسته بندی غذا استفاده کنند.
نتیجه گیری
امیدواریم با در اختیار گذاشتن موضوع بی پی ای توانسته باشیم شما را در امر انتخاب صحیح و بهداشتی ، ظرف یکبارمصرف یاری کرده باشیم و با بازنشر این مطلب، به اطلاع رسانی بهترمان به مردم کشور عزیزمان ایران ،یاری فرمایید.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع محصولات یکبار مصرف و ظروف ماکروویوی و کاربرد آنها میتوانید صفحه رسمی پیکنیک برند در اینستاگرام را دنبال کنید.