مصرف کنندگان وظیفه دارند که از سالم بودن عادتهای غذایی که در خانه دارند اطمینان حاصل کنند. این موضوع امروزه با توجه به شیوع لیستریا که بیش از یک سال است که آفریقای جنوبی را تحت فشار گذاشته، بیش از هر زمان دیگری مهم تر شده است. حالا برای جلوگیری از آلوده شدن محصولاتمان توسط لیستریا چه باید کنیم؟
برای یک غذای آلوده که در یخچالمان هست چه باید کنیم؟
- محصول را از یخچال خود خارج کرده و آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار داده و بلافاصله آن را دور بریزید.
- غذاهای بدون روکشی که ممکن است با غذای آلوده در تماس بوده باشند را بسته بندی کنید و سپس در کیسه پلاستیکی گذاشته و دور بریزید.
- با یک دستمال حوله ای نشت های موجود در یخچال را پاک کنید.
- با کمک آب گرم و صابون یخچال را کاملا تمیز نمایید.
- یک قاشق چای خوری مایع سفید کننده غیر معطر را با آب مخلوط کنید و در یک آب پاش بریزید و محل مورد نظر را آب پاشی کنید و اجازه دهید 10 دقیقه بماند و سپس با یک دستمال حوله ای محل را تمیز کنید و اجازه دهید خشک شود.( به یاد داشته باشید که از این تکنیک باید بلافاصله پس از آلودگی استفاده شود تا تاثیرگذار باشد.)
لازم به ذکر است که لیستریا در دمای کم رشد نمی کند ولی اگر دمای یخچال به اندازه کافی کم نباشد امکان رشد این باکتری در یخچال وجود دارد، پس از بهداشت یخچال خود برای جلوگیری از آلودگی اطمینان حاصل کنید.
عادات یخچال و غذای سالم
- یخچال خود را خنک نگه دارید، کمتر از 4 درجه برای یخچال و از 12- درجه تا 18- درجه برای فریزر.
- یخچال خود را بیش از حد پر نکنید، فضایی را برای گردش هوای سرد نگه دارید.
- برای جلوگیری از آلودگی متقابل، از عدم نشست آب غذاها به یکدیگر مطمئن شوید.
- به طور منظم یخچال و فریزر خود را تمیز کنید.(خصوصا نشستی های ناشی از گوشت های خام)
- غذاها را در ظروف بستهبندی نگه دارید و اگر درون پلاستیک می گذارید قبل از قراردادن داخل یخچال در آن را گره بزنید.
- غذا های از پیش پخته شده و نیمه آماده را سریعا مصرف کنید و برای مدت طولانی آن ها را نگهداری نکنید.
- باقی مانده غذاها را در طی 3 روز میل کنید و یا بیرون بریزید.
- تاریخ انقضای روی بسته بندی های غذا ها را چک کنید و اگر از تاریخ گذشته بود آن ها را دور بریزید.
- برای غذاهای فریزری خود نیز تاریخ انقضا مشخص کنید و ماندگاری آن ها را چک کنید.
- از قوه استشمام خود استفاده کنید! اگر بوی بدی احساس کردید ریسک نکنید و غذا را دور بریزید.
نگهداری در یخچال بهتر از بیرون است.
این نکته بسیار حائز اهمیت است که غذا ها را فورا به یخچال انتقال دهیم. برای مثال این موارد را در نطر بگیرید:
- خوار و بار: بیشتر از 2 ساعت خارج از یخچال نگهداری نشود(در روزهای گرم 1 ساعت فاصله بین مغازه و یخچالمان باید باشد!)
- باقی مانده غذاها: بیشتر از 2 ساعت بعد از پخت نباید بیرون از یخچال بماند.
- غذاهای رستورانی: آن ها را بلافاصله میل کنید، بیشتر از 2 ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنید.
- ماریناد ها (ماریناد، محصولی است که از مخلوط گوشت ماهی، نمک و سرکه با اسید استیک به دست می آید.): همواره ترکیبات خود را درون ظروف بستهبندی مزه دار کنید و داخل یخچال نگهداری کنید و نه لبه ی پیشخوان آشپزخانه
لیستریا، انتقال تشخیص پیشگیری
هنگامی که یک موضوع را بشکافیم و راجع به آن بیشتر بدانیم نگرانیهای مربوط به آن نیز کمتر میشود. بنابراین خوب است بدانید که لیستریا به عنوان عفونتی که بیشتر در آمریکا و آفریقا دیده میشود از طریق انواع گوشت خام، میوه و سبزی نشسته انتقال پیدا میکند. این بیماری تنها در مواردی میتواند از انسان به انسان سرایت پیدا کند که فرد مبتلا خانمی باردار باشد و این عفونت را به جنین انتقال دهد. وقتی این عفونت از طریق خوراکی وارد بدن میشود، علائمی همچون تب و لرز، خستگی و تهوع را ایجاد میکند. این بیماری با آزمایش خون تشخیص داده میشود.
همیشه گفتهاند پیشگیری بهتر از درمان است. پس چه کنیم تا به عفونت مبتلا نشویم؟ امروزه افراد زیادی از ظروف یکبار مصرف استفاده میکنند زیرا انسان پردغدغه وقت زیادی برای صرف کردن در امور شستشو ندارد و ترجیح میدهد این ظروف را جایگزین ظروف سنگین غیرقابلحمل کند.
اگر بخواهیم مثالی در این مورد بزنیم باید گفت وضعیتی را تصور کنید که در یک مهمانی پرجمعیت که ممکن است در خانه، همایش اداری، هتل یا بیرون شهر برقرار میشود برای پذیرایی همه، از بشقابهای شکستنی مرسوم استفاده کنیم، در این صورت با حجم بالایی از ظروف روبرو هستیم اما امروزه چنین مواقعی از انواع بشقاب یکبار مصرف استفاده میگردد. زیرا علاوه بر آنکه سبک هستند و میتوانند در حجم بسیار بالایی روی هم سیل شوند حتما لازم نیست شسته شوند. بنابراین مردم ترجیح میدهند از این نوع ظروف که تنوع بسیار بالایی نیز دارند، بهره گیرند.
حال به موضوع اصلی خود یعنی پیشگیری از عفونت لیستریا برمیگردیم. علاوه بر مواردی که به آنها پرداخته شد و از آن متوجه شدیم که نگهداری درست از مواد غذایی و تمیز نگه داشتن یخچال چه اهمیت بسزایی در این مورد دارد، از بعد دیگری به این مسئله نگاه میکنیم. همانطور که گفته شد این عفونت از طریق گوشت و سبزیجات خام منتقل میگردد.
پس اگر هنگامی که ما به شستشو و پخت گوشت میپردازیم، نکات ایمنی را رعایت کنیم و دستهای خود را تمیز بشوییم سپس برای نگهداری این مواد غذایی از ظروف یکبار مصرف درب دار استفاده کنیم نهایت توصیههای بهداشتی را رعایت کردهایم. زیرا این ظروف بستر بسیار مناسبی جهت نگهداری انواع مواد غذایی و خوراکی هستند. ما میتوانیم مواد غذایی که هنوز نشستهایم را بدین طریق از مواد غذایی تمیز، تفکیک کنیم. وجود درب در این ظروف، انتقال هرگونه آلودگی و باکتری را به صفر میرساند. پس نگرانیهای خود را دور بریزید و با خیال راحت به زندگی روتین خود ادامه دهید.
نتیجه گیری
در این بحث راجع به ویروس لیستریا و راههای انتقال و پیشگیری از آن صحبت کردیم. نکته قابلتوجه اینکه خواننده نباید دلواپسی از بابت این عفونت داشته باشد، زیرا درصورتیکه این عفونت در اطراف ما وجود داشته باشد افراد با سیستم ایمنی پایینتر یا کسانی که درگیر بیماریهای خاص هستند را بیشتر متوجه خود میکند. برای حل این موضوع کافی است افراد سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنند و برای حفظ بهداشت از ظروف یکبار مصرف درب دار بهره بیشتری ببریم. پیکنیک برند مجموعهای از این ظروف را در دستهبندی محصولات خود دارد و از این طریق سعی بر بالا بردن سطح امنیت و بهداشت در جامعه میکند.