ظروف پت(PET) از مادهای به نام پلی اتیلن ترفتالات که از خانواده پلیاسترهاست تولید میشوند. PET یک ماده پلیمری با ویژگیهای بسیاری است که آن را برای بستهبندی محصولات مناسب میکند. ماهیت آن نیمهکریستالی و بیرنگ است. PET بازیافتیترین پلاستیک در جهان است و عدد “1” را به عنوان نماد بازیافت دارد. شفاف، بادوام، بی اثر از نظر شیمیایی، سازگار با محیطزیست و سبک وزن است که امکان ساخت ظروف بزرگ اما سبک و محکم و ایمن را فراهم میکند، زیرا نسبت استحکام به وزن آن چشمگیر است. بستهبندی ساخته شده از آن را نیز میتوان به راحتی با طرحها یا جلوه های چاپی تزئین کرد تا از نظر زیبایی شناسی، محصول یا برندی متفاوت باشد.
بر اساس بسیاری از گزارشهای جهانی، PET با تولید سالانه 56 تن ، پرمصرفترین ترموپلاستیک در جهان است. تقریباً 60 درصد آن در صنعت نساجی استفاده میشود و پس از آن، صنعت بستهبندی با 30 درصد در درجه دوم قرار دارد. در ایران بیشترین میزان این ماده در صنایع بستهبندی مصرف میشود.
موارد استفاده از ظروفPET
بیشترین استفاده در تولید بطریهای آب، نوشابه و سایر نوشیدنیهاست. پس از آن برای تولید ظروف یکبارمصرف استفاده میشود. این ظروف مناسب برای بستهبندی مواد غذایی مانند انواع سالاد و سبزیجات، شیرینی و نان، انواع دسر و غذاهای سرد است. به علاوه از این ظروف در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز استفاده میشود.
مزایای بسته بندی PET
PET بسیار متنوع است، به همین دلیل است که پلاستیک PET شفاف در بسیاری از صنایع استفاده میشود. استفاده از آن به عنوان بستهبندی محصول، مزایای زیادی دارد.
- PET دارای نسبت استحکام به وزن بالایی است بنابراین، حملونقل آن آسان و ارزان است.
- به وفور در دسترس است و در مقایسه با سایر ترموپلاستیک ها ارزان است.
- در برابر رطوبت مقاوم است.
- ضدضربه و شکستگی است و آن را جایگزین خوبی برای شیشه در بسیاری از کاربردها میدانند.
- مقاومت بالایی در برابر مواد آلی و آب از خود نشان میدهد.
- درب ظروف PET به راحتی بازوبسته میشود.
- بر روی طعم موادغذایی تاثیر نمیگذارد.
- دارای استحکام مکانیکی در برابر اشعه مایکروویو است.
- ایمنیPET برای استفاده در صنایعغذایی و نوشیدنی تایید شده است. آژانسهایی مانند FDA، Health Canada و EFSA به آن پرچم رایگان دادهاند.
- PET قابل بازیافت است.
به علاوهPET این امکان را برای طراحی بستهبندی خلاقانهتر فراهم میکند. PET را میتوان برای ایجاد جعبههایی در استانداردهای مختلف (مانند مکعب یا مستطیل) یا اشکال منحصر به فرد (مانند اهرام، کیفپول یا در اندازههای سفارشی) استفاده کرد که به تولیدکنندگان محصول اجازه میدهد بستهبندی خود را متناسب با برند یا پیام محصول خود تنظیم کنند. طراحی بستهبندی نوآورانه میتواند منجر به جذب مشتری بیشتر شود.
ظروف PET محکم اما سبک است در نتیجه جعبههای ساخته شده از آن در مقابل سایش بیشتر مقاومت میکنند و در عینحال فضای کمتری را در انبارداری و حملونقل اشغال میکنند. کاهش وزن بستهبندی میتواند منجر به کاهش هزینههای حملونقل، فضای کمتر برای ذخیرهسازی و آثار محیطی کمتری شود.
PET به عنوان یکی از گزینههای مواد پایدار عمل میکند زیرا بسیار قابل بازیافت است. میتوان آن را بارها و بارها بدون از دستدادن خواص خود بازیافت کرد. به عنوان مثال: در نروژ 97 درصد از بطریهای PET را جمعآوری و هر کدام را به طور متوسط 12 بار بازیافت میکنند.
معایب بسته بندی PET
پلیاتیلنترفتالات دارای ویژگیهای فوقالعادهای است و واضح است که موارد مثبت بیشتر از موارد منفی است، اما ما همچنان باید به معایب آن نیز توجه کنیم.
- PET زیست تخریبپذیر نیست.
- PET تا حدودی در برابر اکسیداسیون آسیبپذیر است.
نتیجه گیری
در کنار مصارف بیشمار ظروف پت و تاثیر بسزای آن در صنایع مختلف، تنها موردی که درباره ظروف پت جای نگرانی دارد تجزیه طولانی مدت آن و احتمال ایجاد آسیب برای محیط زیست است که امروزه این مسئله نیاز به توجه ویژه ای دارد.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع محصولات یکبار مصرف و ظروف یکبار مصرف پت و و کاربرد آنها می توانید صفحه رسمی پیکنیک برند در اینستاگرام را دنبال کنید.